Unul dintre cele mai experimentale evenimente care au avut loc toamna aceasta în Parcul Feroviarilor a fost performance-ul de muzică şi poezie contemporană, susţinut de cei 3 membri TemPOETRY. Desfăşurat într-un cadru restrâns, înconjurat de arbuşti, evenimentul i-a adus pe oamenii din parc cu un pas mai aproape de poezie. Aflăm de la Sandy Stancu, iniţiatoarea proiectului, ce anume i-a motivat să aducă poezia în parc şi care a fost reacţia publicului.

Bună Sandy. Spune-ne, te rog, cum v-a venit ideea unui astfel de performance în Parcul Feroviarilor?

Salutare. Eu locuiesc în apropierea parcului, iar primăvara şi vara aceasta am petrecut mult timp în el, înainte de reactivare. Mi-au placut mult liniştea şi sălbăticia sa, iar de cum am auzit că se pun la cale tot felul de proiecte m-am gândit că ar fi foarte fain să mă implic. Dacă lucrurile aveau să se schimbe, iar parcul nu mai era să fie doar al meu, m-am gândit că cel mai bine ar fi să iau parte la această schimbare. Haha.

Fiind pasionată de poezie şi scriind, m-am gândit, împreună cu ai mei colegi, că ar fi frumos să facem un performance prin care să facilităm accesul oamenilor din zonă la arte mai sensibile şi, de-asemenea, să atragem lumea din centru, în parc.

 

Care a fost reacţia publicului în timpul performance-ului? Aţi primit feedback după?

Lumea a tot mişunat prin parc, sâmbătă. Mulţi dintre ei au fost surprinşi să vadă (şi audă) show de poezie contemporană în Parcul Feroviarilor. M-au impresionat mult o fată şi un băiat din public care stateau mai retraşi, iar în timpul performance-ului îşi ţineau ochii închişi, să simtă mai bine. Mi-a plăcut foarte mult, pentru că şi noi, facem asta de multe ori. Ne ajută să ne centrăm, să simţim şi să transmitem mai uşor.
În afară de feedback-ul primit din partea cunoştinţelor, pe care nu-l vom lua în considerare, din motive de subiectivitate, au fost câteva persoane care ne-au felicitat la final, încurajându-ne să continuăm munca în această direcţie. Ne-au simţit, iar lucrul acesta ne-a bucurat mult.

 

Cum vezi tu legătura dintre artele performative şi un parc contemporan?

În viziunea mea, un parc contemporan e un loc în aer liber, în care natura domină şi te simţi în siguranţă, un loc în care eşti încurajat să te exprimi artistic, fie că eşti adult sau copil. Visez că la un moment dat vom avea în Cluj un parc ‘cultural’, cu expoziţii, instalaţii şi performance-uri de tot felul, care să sensibilizeze comunitatea, s-o apropie de artă  şi să o îndepărteze de TV. 🙂

 

Te-am tot văzut pe la noul spaţiu de coworking FabHub, pare că îţi prieşte munca acolo. Cum ţi se pare atmosfera?

Fiind freelancer, în ultimii ani am lucrat în mare parte de acasă, iar treaba asta are două tăişuri: uneori îmi plac la nebunie libertatea şi confortul pe care le am, însă alteori treaba se complică. Mi se întâmpla să mă cufund în muncă şi să nu ies din casă zile în şir, să comunic cu oameni doar prin telefon şi social media şi am impresia că nu e foarte sănătos. Am nevoie de interacţiune umană. Iar din perspectiva asta, spaţiul de cowork FabHub parcă mi-a picat din cer. 🙂 Îmi plac mult oamenii de acolo şi le recomand tuturor celor care încă lucrează de acasă, sau din cafenele, să îl încerce. Funcţionează atât pentru introvertiţi, cât şi pentru extrovertiţi. 🙂