Cea mai ludică instalaţie amplasată în Parcul Feroviarilor poartă semnătura Blajin. Este vorba despre Râşniţa de oameni mici, o jucărie urbană sub formă de rotativă care îi va bucura pe cei mai mici dintre vizitatorii parcului. Cei de la Blajin revin în parc, după ce în 2016 au construit aici, pe malul râului, Îmbarcarea ca un loc de împăcare.

Am fost curioşi să aflăm mai multe despre filozofia care stă la baza Blajin şi a jucăriilor urbane pe care aceștia le creează, dar şi care au fost provocările din spatele Râşniţei din Parcul Feroviarilor. Iată ce răspunsuri am cules din discuția noastră cu Alin Tănăase, fondatorul Blajin.

Râșnița face parte dintr-un șir mai lung de intervenții pe care Blajin le-a  „plantat”  prin oraș de-a lungul timpului. Ne povestiți despre cum a luat naștere Blajin și conceptul de jucării urbane?

Acum, dacă privesc în trecut, îmi dau seama că-s nişte întâmplări la limită. Pe Ioana (Suceava) am cunoscut-o la Roşia Montană, în septembrie 2014, la un atelier de restaurare, unde am ajuns din pură întâmplare. În anul respectiv, s-a nimerit să fie criză de voluntari şi au început să sune lume, printre care şi pe mine. Am zis ‘da’. Când am aplicat la prima ediţie ‘Fond Jazz  în the Park – 2015’, iarăşi, o pură întâmplare. În două zile, urma să plec la un atelier în nordul Norvegiei, când am văzut anunţul şi am decis s-o sun pe Ioana. Într-o după-amiază, aveam proiectul făcut, mai pe genunchi, e drept, dar, cum-necum, l-au ales şi apoi a trebuit să-l şi facem. În formularul de aplicare, ni se cerea şi un pseudonim artistic. Cred că l-am ales în 5 minute. Iniţial, nu avea neapărat sens, dar cu timpul: Blajin, fiindcă încercam să le facem mai cu grijă, mai domol, mai cu suflet, ceva în gama asta. Cred. Jucării urbane, fiindcă ne interesează să fie amuzante şi-n acelaşi timp practice. Aspectul estetic contează, dar la fel de mult contează funcţionalitatea obiectului construit, trăinicia lui, calitatea lui ludică.


Care au fost provocările Râșniței? Cum v-a venit ideea acestei jucării pentru Parcul Feroviarilor?

E adaptarea unei idei mai vechi, transpunerea ei în realitate. Iniţial, voiam să reinterpretăm masa tăcerii la o scară de 1/2, din piatră şi cu un mecanism, care să permită tăbliei să se rotească. Evident, era o idee mult prea scumpă. Doar piatra ar fi ajuns pe la vreo 7000 de euro. Aşa că am revenit la realitate şi am gândit râşniţa, o jucărie rotativă pentru copii mici şi mari.
Parcul Feroviarilor ne-a captat atenţia de mai mulţi ani. Ni s-a părut ofertant, fiindcă e, cumva, al nimănui şi-ţi permite o anumită libertate de a te juca, de a experimenta.
Provocări au fost prea multe ca să le enumăr şi, oricum, numitorul comun e cam acelaşi: e foarte greu să găseşti oameni, să colaborezi cu ei. Sau pentru mine asta ar fi cea mai mare provocare, factorul uman.

V-ar plăcea să vedeți astfel de instalații permanentizate în parcurile clujene? Un fel de alternativă la spațiile de joacă tradiționale?

Da, evident. De altfel, la Bugetarea Participativă – 2017, am propus un loc de joacă în Parcul Feroviarilor, dar a fost considerat neeligibil. Intra în conflict cu viitorul masterplan. Parcul, deja, nu mai e al nimănui. Nu-i neapărat rău.

Efortul FabHub din Parcul Feroviarilor a fost să ofere ocazia unei comunități mai largi de creativi să intervină în reamenajarea spațiilor verzi din oraș. Considerați că e loc de mai multe inițiative de acest gen?

Nu ştiu, dar aş spune ‘whatever works’, precum titlul unui film regizat de blamatul Woody Allen. Poţi să ai o idee, care să nu implice multe costuri şi pe care pur şi simplu s-o faci, în stilul ‘street art-ului’. Poţi să ai o idee care să necesite un cadru financiar/logistic sau să ai o altă idee care să aibă nevoie de sprijinul primăriei. Prin urmare, e loc de mai mult, iar sprijinul financiar, logistic sau de altă natură e binevenit. Dar ce mi se pare cu adevărat important e încurajarea iniţiativelor individuale, fiindcă doar oamenii preocupaţi dau tonus şi vitalitate oraşului în care se întâmplă să trăiască.

Ați reușit să vizitați noul spațiu de co-work al FabHub? Cum vi se pare? Vă gândiți să îl folosiți?

Din păcate, nu am reuşit până în prezent, dar poate o să-l folosim pe viitor.