Picnicul organizat de colectivul Nefiresc a înglobat o mulţime de activităţi şi a reuşit să adune peste 400 de oameni în Parcul Feroviarilor. Picnic în familie/ vecini, Jocurile Copilăriei, Invisible Conversations, Garage Sales, hămăceală, dezbateri şi petreceri, am avut parte de toate, într-o mare sărbătoare a parcului.

Florin Bădiţă, co-fondatorul proiectului, ne spune mai multe despre comunitatea “nefirească” şi rolul său în reactivarea parcului.

Ați reușit să aduceți 400 de oameni la un picnic ”nefiresc” în Parcul Feroviarilor. Care credeți că a fost succesul evenimentului?

Am ţintit mai multe grupuri. Avantajul a fost faptul că am avut mai multe activități, fiecare atrăgând un grup diferit de oameni. A ajutat faptul ca și cei de la Makuma aveau publicul lor care a venit la picnic, precum şi alte activităţi care s-au mai întamplat, în aceeaşi zi: Cercul Întreg, performance-ul de poezie, etc.

Alt avantaj a fost faptul ca vremea a fost însorita și destul de caldă pentru luna octombrie. A ajutat şi faptul ca am explicat în detaliu cum poţi să ajungi în parc, cum ajungi dacă vii cu autobuzul, pe jos, etc.

Echipa Nefiresc a fost și ea numeroasă. Care este motivația ce stă la baza evenimentelor organizate de colectivul vostru?

Vrem sa scoatem lumea din cotidian şi vrem să aducem un impact pozitiv în acest fel.

Să scoatem lumea din rutină, iar de câte ori putem, să îi scoatem din pub-uri şi spaţii închise, în natură.

 

Consideri că intervenția voastră în Parcul Feroviarilor a impulsionat comunitatea să redescopere acest loc și să își dorească să petreacă mai mult timp în aer liber?

La intrare, întrebam lumea dacă a mai fost în Parcul Feroviarilor, iar peste 200 de persoane au ajuns atunci pentru prima dată. Mulţi erau bucuroşi să descopere un loc nou.

Sperăm că prin acest eveniment am permis oamenilor să descopere încă o frumusețe ascunsă a Clujului, una care merită vizitată şi atunci când nu sunt evenimente.

 

Cum arată un parc contemporan, în percepția ta, și ce anume nu ar trebui să lipsească din el?

Un parc contemporan este un parc bine facut, creativ. Sa fie mai multă natură decât beton, dacă putem face băncile şi coşurile de gunoi să fie integrate armonios cu elementele naturale din jurul lui, asta îl poate face să iasă în evidenţă faţă de un parc clasic, obosit.

Sa fie un parc jucăuş. Vreau să mă pot căţăra pe chestii, să fie un amfiteatru “natural” (băncile pot sta pe un deal deja existent, integrându-se mai bine în peisaj şi fiind ceva mai natural) unde lumea poate sta şi juca  boardgames, loc pentru activităţi culturale, etc.

Ar fi mişto dacă lumea poate interacţiona cu luminile din parc, să se joace cu ele.

Care este feedback-ul pe care l-ați primit din partea participanților la picnic?

Participanții au fost foarte mulțumiti în general de picnic.

 

Ce planuri aveți pentru perioada următoare?

Urmează să facem mai multe evenimente în Decembrie (de Craciun). Urmează să postăm pe pagina de Facebook mai multe detalii.