Am stat de vorbă cu Diana-Luiza Mocăniţă, facilitator prin dans în cadrul asociației Cercul Întreg, despre activările pe care le-a întreprins în Parcul Feroviarilor: Laboratorul Jucăuş, o serie de ateliere de inițiere în instrumente de percuție pentru copii, şi Afro Aerobic, un atelier de dans şi mişcare liberă pe ritmurile percuţiilor africane, în inima parcului.

Împreună cu echipa ei, a luat îndeaproape pulsul parcului, cât şi a comunităţii din jurul său, iar acum ne povesteşte mai multe despre experienţa ei în parc.

V-ați bucurat de un număr mare de participanți la atelierul de dans. Cum s-au simțit oamenii dansând pe ritmuri africane într-un parc public?

Într-adevăr, ne-am adunat un grup consistent de oameni, atrași de muzica vie a tobelor. După cum am văzut pe chipurile și corpurile lor, oamenii s-au simțit în primul rând jucăuși, relaxați și conectați cu propriul corp și cu ritmul.

Ai avut și o componentă care a implicat introducerea unui grup de copii în arta percuției. Cum a fost interacțiunea cu copiii?

Pentru mine a fost magic să lucrez cu copiii. Am ghidat atenția înspre caracteristicile naturale ale instrumentelor (material, textură, sunet) și ale propriului corp (respirație, stare de activare), pentru a facilita o stare de prezență profundă în activitate. Am avut o regulă: toți suntem copii. Așa că ne-am distrat jucându-ne de-a liderii, de-a drăcușorii, de-a armata. Prin jocuri am reușit să dezvoltăm abilități de a folosi instrumentele de percuție, de cânta anumite ritmuri, de a ne exprima personal și de a cânta împreună într- un grup. Partea cea mai creativă a fost cea în care am inventat împreună o poveste de la 0, folosind imaginația și instrumentele, creând o coloană sonoră fabuloasă.

Crezi că parcurile ar trebui să devină locuri de întâlnire pentru cei cu poftă de dans și muzică?

Asta ar fi minunat, în viziunea mea. Parcurile să devină tot mai mult aceste locuri de întâlnire safe, facilitând experiențe artistice precum și muzica și dansul. Cred că pentru asta avem nevoie de niște încurajare din partea modului în care este organizat parcul.

Cum arată, în viziunea ta, un parc contemporan? Ce nu ar trebui să lipsească?

Un parc contemporan combină elemente moderne cu cele mai roots. Ar trebui să nu lipsească varietatea și bunul gust în a conecta diferitele elemente ale spațiului.

Te-am zărit zilele trecute în spațiul de co-work. Cum ți se pare atmosfera de aici? Ce le-ai spune celor care nu au apucat încă să ajungă la FabHub?

Atmosfera este destul de prietenoasă. Aranjarea este drăguță, îți poți face ceai și te poți concentra la muncă. Aș îndemna oamenii să vină în acest spațiu, pentru atmosfera degajată și oamenii faini care se mai perindă pe aici.