Iniţiativa propusă de Ruth Borgfjord s-a materializat printr-o frescă menită să readucă la viață bazinul vechii fântâni arteziene din incinta parcului. Ruth este producător de teatru și este pasionată de arta graffiti-ului. Prin intermediul intervenției, Ruthie crede că parcul a devenit mai primitor, deschis, luminos șijucăuş; iar acest lucru a atras repede copiii din parc, ca un magnet.

Aflăm mai jos cum a decurs experienţa lui Ruth, în Parcul Feroviarilor.

Ai realizat un spațiu de joacă foarte atractiv pentru copii. Ți-ai propus asta sau crezi că cei mici au fost atrași de culorile vibrante ale frescei?

A ieşit o frescă foarte vibrantă şi mă bucur că cei mici sunt atraşi de ea. Ea a fost intenţionată pentru toate vârstele, ca un spaţiu de linişte şi reconectare. Dar folositorii parcului sunt cei care decid cum e folosit acest spațiu. Copiii şi l-au asumat cu încredere şi mă bucur să îi văd cu cât entuziasm îl folosesc.

Ai contribuit la revitalizarea parcului prin mai multe proiecte de-a lungul verii. Cum ți-a venit ideea frescei?

Prima dată când am venit în Parcul Feroviarilor, mai mult de un an jumătate în urmă, am văzut bazinul fântânii arteziene şi imediat am simţit o conexiune cu acel spaţiu. Am ştiut de la început că voi face ceva acolo, într-o zi. Nu îmi era clar ce până anul acesta. Mă interesa foarte mult cum se poate transforma un spaţiu printr-un gest artistic. Mă interesa sa fie ceva ce atrage populaţia parcului la acel punct printr-o intervenţie cât mai puţin costisitoare, dar cu impact. Am făcut câteva ateliere de graffiti în parc peste vară şi, natural, am ajuns la ideea unui graffiti în bazin.

Ai lucrat singură sau ai invitat și trecătorii să se alăture procesului creativ?

Am început singură dar niciodată nu am lucrat mai mult de 10 minute singură. Doi copii care locuiesc în jurul parcului, Moise şi Raluca m-au ajutat de fiecare data. Fresca e a lor în aceeaşi măsură în care e mea. Ei sunt artiştii din parc.

De fiecare dată când treceau oamenii şi se opreau îi invitam să dea cu spray-uri. Au fost şi copii de 3 ani care au ajutat.

Ce crezi că nu ar trebui să lipsească din amenajarea noului parc?

O hintă pentru Moise.

Vrea în fiecare zi, după scoală, să vină în parc şi să se dea cu hinta.

Susţin această iniţiativă. #hintapentruMoise

Crezi că intervențiile în spațiul public ar trebui susținute mai mult de către administrația locală? Sau crezi că e loc de o implicare mai activă a sectorului privat?

Cred ca pot fi susţinute mai mult de administraţia locală.

Care sunt planurile tale de viitor? Te-ai gândit să folosești noul spațiu de co-work al Fabricii?

Venirea la Fabrica e întotdeauna ca o venire acasă. Primeşti mai multe îmbrăţişări pe metrul pătrat decât în orice alt loc. Co-working la Fabrică e opţiune foarte bună pentru orice artist.