Maria Brudașcă este ilustrator și designer și unul din rezidenții atelieror din Fabrica de Pensule.

Ideea ei de reactivare a Parcului Feroviarilor s-a materializat prin amplasarea a două table pentru colorat, atât pe partea exterioară, cât şi pe cea interioară, transformând astfel gardul, într-un spaţiu de intervenţie vizuală continuă.

Niciun desen nu este permanent, ceea ce oferă posibilitatea unor desene multiple, nelimitate la spaţiu finit sau timp, un loc deschis dialogului şi colaborării – în timp real sau la distanţă de câteva zile.

Citeşte mai multe despre intervenţia Mariei în Parcul Feroviarilor în interviul de mai jos.

 

Care este ideea din spatele inițiativei tale din Parcul Feroviarilor?

Ideea pentru instalația „Desenează, șterge, desenează” a pornit de la dorința de a oferi copiilor și trecătorilor un spațiu de exprimare simplu și accesibil. Instinctul copiilor de a desena este foarte puternic, și cu nu mult timp în urmă străzile și trotuarele erau un spațiu de desenat mai accesibil și mai puțin obturat de circulație. Desenatul pe asfalt este o activitate colaborativă, o formă de dialog și de a ajunge la un rezultat creativ împreună. Instalația vrea să redea copiilor un astfel de spațiu și senzații.

Cum au reacționat copiii la inaugurarea instalației?

Cu entuziasm. 🙂

Ai mai trecut pe acolo? Cum evoluează desenele de pe tablă? Partea dinspre stradă crezi că invită oamenii să viziteze parcul?

Din păcate nu am avut ocazia să trec pe acolo recent. Sper că tablele sunt populate cu personaje, și de asemenea că tabla din exterior își face treaba și îndeamnă oamenii să viziteze parcul, sau că tentează trecătorii să facă o pauză de la traseul lor și să deseneze un pic.

Cum vezi relația dintre spațiile verzi și intervențiile culturale artistice?

Importantă, deoarece spațiile verzi urbane sunt insuficiente, iar intervențiile culturale le protejează și valorifică.

Îți place noul spațiu de co-work al Fabhub?

Mi-a plăcut dintotdeauna 🙂