Am stat de vorbă cu Lucian Rad, despre cea de-a treia ediție a festivalului independent de teatru de păpuși. AnimaFest este prima din seria lungă de evenimente susținute de concursul Reactivăm Parcul Feroviarilor.

Ne poți spune, în câteva cuvinte, cum a început AnimaFest?

AnimaFest a inceput acum 3 ani din dorinta de a crea un festival pentru independentii din zona asta a teatrului de papusi. Festivalurile de teatru de papusi de la noi din tara sunt pentru institutii, se invita reciproc unii pe altii sa isi prezinte ultimele productii. Exista doar 2 festivaluri din cate stiu eu cu deschidere catre independeti , Festivalul International de Teatru pentru Publicul Tanra de la Iasi si Festivalul Tanar de la Sibiu.Pentru ca teatrul este o meserie care ‘se fura’, simtitm si noi si avem nevoie sa ne mentinem stafeta sus si sa ne mai vedem productiile, inventiile 🙂

Cum și de ce ați decis să integrați Parcul Feroviarilor în cadrul ediției din acest an?

La editia de anul trecut in week-end-ul festivalului am avut spectacole La Terenuri si ne-am simtit extraordinar, publicul s-a adunat aproape ad-hoc la auzul muzicii si harmalaei de pe scena.Am impresia ca teatrul trebuie sa merga putin mai mult spre oameni si cu atat mai mult noi, trupele independente/ambulante care oricum ne chinuim destul de mult sa ne formam un public si sa il mentinem fidel. Parcul Feroviarilor pe langa faptul ca in memoria parintilor nostrii ( care deja azi sunt bunici ) este cunoscut la Oraselul Copiilor are si pentru mine personal o valoarea speciala. Bunica mea a locuit in primii ani ai copilariei mele chiar acolo langa parc si eram zilnic pe acolo.E o oaza de verdeata care trebuie sa isi recapete de curand vizibilitatea si directia. Noi am facut ce ne pricepem mai bine si urmeaza sa se desfasoare si alte evenimente care nu merita ratate!

Cum vi s-a părut week-end-ul petrecut în Parc cu festivalul?

In primul rand am avut noroc de un week-end insorit si asta a ajutat foarte mult la buna dispozitie a publicului. Am incercat sa facem pe langa scopul principal al festvalului , adica animatia , un program cat mai divers si cat mai pentru toate varstele. A fost foarte frumos cum se vedeau copii cu parintii venind din toate colturile , si prin intrarea dinspre calea ferata care era cumva spatele spatiului nostru scenic, unii chiar alergau pentru ca erau putin in intarziere. Ce a mai fost din nou interesant ca a fost asa un mix intre vecinii parcului si oameni veniti expre pentru eveniment din Floresti si Chinteni care si-au luat pic-nicul in parc si au stat apropae toata ziua cu noi.

A venit multă lume? Cine au fost mai fericiți, copii sau părinții?

Din punctul nostru de vedere a fost chiar mai multa lume decat ne asteptam, avand in vedere faptul ca sunt parinti care nu sunt Clujeni si care doar mai trecusere cu masinile prin zona dar nu au calcat niciodata in parc. Am avut spectacole la care au fost ocupate toate cele 80 de scaune pe care le aveam pregatite , ba chiar parinti cu copii care stateau pe biciclete sau pe bancile parcului! Eu sper ca am multumit si incantat pe toata lumea, mai ales ca multe dintre spectacole au fost interactive si au fost invitatati atat parintii cat si copii sa participe.

Ați dori să faceți și la ediția viitoare evenimente în Parc? Dacă da, ce ați face diferit? Cum vedeți Parcul peste un an?

Acuma noua, pentru ca activam in directia asta a spectacolelor , ne-ar prinde bine o scenutza undeva acolo in parc si cu siguranta vom avea si anul viitor reprezentatii , poate nu doar cu ocazia festvalului ci si in alte contexte. Avand in vedere noile proiecte imobiliare din zona sunt convins ca vor fi foarte multi copii in zona care au nevoie pe langa distractie si sport si de o dezvoltare/oportunitate culturala artistica.

Cred ca as organiza in pauza de pranz care anul acesta a fost intre 13:00-15:00 un pic-nic pentru familiile venite de mai departe si as mai introduce si un concert in program, ceva mai spre inchiderea programului , mai ales ca acuma e luminat parcul!

Parcul intr-un an mi-as dori sa fie neingradit si pus in circuitul cultural si de recreerea al orasului asa cum merita!