”Cum îți imaginezi parcul?” este o expoziţie foto interactivă realizată de fotograful Tomas Bachot. Timp de două săptămâni, Thomas a surprins instantanee ale parcului, cartierului din vecinătate și a oamenilor pe care i-a întâlnit. Proiectul și-a propus să implice comunitatea locală atât în procesul de documentare fotografică cât și de-a lungul expoziției, când cei interesați au avut ocazia să-și aștearnă gândurile despre parc direct pe fotografiile expuse.

Tomas este absolvent al secției de fotografie al Școlii de Artă/ KASK, din Ghent, Belgia. Are un master în Arte Vizuale de la aceași facultate. Lucrările lui au fost expuse în Belgia, Marea Britanie, Grecia, Rusia, Spania și România. În interviul de mai jos aflăm mai multe detalii despre proiectul lui Tomas din Parcul Feroviarilor.

 

Cum a fost experiența ta în comunitate? Ai reușit să suprinzi farmecul parcului, a cartierului și locuitorilor așa cum îți propuneai la început?

Sunt destul de încântat de experiența mea în comunitatea din jurul parcului. Desigur, timpul a fost scurt pentru a putea crea o legătură reală cu comunitatea, de aceea cred că este optim să poți să ai asemenea proiecte întinse pe o perioadă mai lungă. Am reușit să relaționez mai ușor cu oamenii din cartier decât cu cei pe care i-am întâlnit în parc, și asta în primul rând pentru că străzile erau mai populate. Mulți din cei cu care am vorbit consideră parcul ca fiind un loc pe care trebuie să îl eviți, pentru că este foarte murdar și nu îți oferă prea multe activități. La întrebarea legată de proiecția parcului în viitor, mulți au menționat o revitalizare a Orășelului Copiilor, când trenulețul îi plimba pe cei mici în jurul parcului. Sunt mulți care văd în parc o cauză pierdută.

Cred că cea mai stringentă problemă rămâne cea a curățeniei care este invocată ca fiind principala problemă a parcului. Cei mai pozitivi oameni cu care am vorbit, sunt proprietarii de câini, care se întâlnesc în fiecare seară în parc și care speră că viitoarea amenajare va lua în calcul și o zonă special amenajată pentru prietenii patrupezi.

 

Care crezi că a fost cea mai bună fotografie pe care ai reușit să o suprinzi?

Am fost foarte fericit să pot să intru în fabrica de globuri din cartier. E un loc magic în care fiecare glob e făcut manual, de la suflatul sticlei la pictat. A fost interesant să pot surprinde ciclul creației în spatele pereților dezafectați ai fabricii.

Proiectul tău presupunea o invitație la desen sau texte pe fotografiile expuse în parc. Care au fost cele mai interesante mesaje? Fotografiile expuse în parc au generat un feedback cât se poate de practic prin textele și desenele pe care trecătorii au fost invitați să le aplice. De exemplu: ”Ne dorim un teren de fotbal deschis tuturor”, ”Curat”, ”Readuceți Orășelul Copiilor din nou în parc”. Alte mesaje au fost mai generale, multe inimioare desenate pe fotografii, ”prieteni fericiți”, ”timpul trece, mașina rezistă; dar parcul?”, ”parcul să fie diferit”, ”fără poliția română”, ”să nu mai fie lăsat în paragină”.

Îți dorești mai multe proiecte cu implicare comunității? Crezi că e dificil să primești suport, mai ales cel financiar?

M-aș bucura să pot face mai multe proiecte comunitare în domeniul fotografiei. În următorul proiect voi încerca să implic și mai mult comunitatea în realizarea fotografiilor propriuzise. În astfel de proiecte, e o cursă permanentă, cu provocări financiare dar și structurale.