Cinemobilul a pus în această toamnă și Parcul Feroviarilor pe harta proiecțiilor în aer liber. Și nu-s puține, undeva la 200 în cei 3 ani activitate. Oamenii nu au ezitat să apară, deși soarele nu mai era atât de darnic la început de octombrie. La Tourte Rouge i-a răpit de cinefilii parcului într-o călătorie unică, pe o insulă uitată de lume. Publicul, de la vecinii de peste drum de parc, copiii, studenții proaspăt întorși la Cluj, s-au bucurat de atmosfera nocturnă a parcului.

În cadrul aceluiași proiect, copiii de la Centrul Școlar pentru educație incluzivă aflat în imediata vecinătate a parcului s-au bucurat de proiecția animației Zootopia. Am vorbit cu Tudor Baciu, spiridușul din spatele Cinemobil despre experiența sa în parc.

 

Cum a fost experiența Cinemobilului în Parcul Feroviarilor?

A fost peste așteptări întrucât au venit peste 150 de persoane, iar zona parcului desemnată desfășurării proiectului s-a trasformat într-un adevărat cinematograf în aer liber. Promovarea a funcționat foarte bine, vestea proiecției s-a publicat în presa online locală.

 

Cum crezi că proiecțiile de film pot oferi o nouă perspectivă asupra felului în care privim un spațiu public, ca și Parcul Feroviarilor?

Consider că proiecțiile de film sunt foarte potrivite, le-aș da nota 9 din 10 deoarece atrag toate segmentele de vârstă să viziteze parcul, cu resurse minime se poate adapta spațiul pentru ca un grup mare de persoane să participe la această acțiune (150 persoane), iar prin prisma materialului prezentat se pot face evenimente tematice, lucru dorit de foarte multe ori.

Atunci când nu realizezi proiecții de film, unde alegi să lucrezi, să zicem la pregătirea unui nou proiect, sau la o aplicație de finanțare? Crezi că noul spațiu de cowork al FabHub poate fi o alternativă pentru tinerii creativi care au novoie de un spațiu de lucru și interacțiune?

În timpul liber, lucrez într-adevăr, însă de acasă. Mi-am construit un mic spațiu creativ și mă simt bine, însă dacă l-aș avea și în altă parte probabil că o dată pe săptămâna m-aș duce acolo deoarece am nevoie să socializez în timpul lucrului uneori, face munca mai plăcută. Din câte am văzut mergând pe la Fabrică pare a fi un spațiu potrivit și cu oameni faini deci îl voi vizită și cred că este o alternativă pentru tineri.

Cum vezi Parcul Feroviarilor în viitor? Și care crezi că trebuie să fie elementele care definesc succesul unui parc contemporan?

Sper să fie un parc în care se petrec evenimente culturale, deoarece cam ducem lipsă, cu toate că se petrec multe evenimente, prea puține sunt culturale, deci succesul parcului cred că depinde de asta. Iar ca aspect probabil dacă s-ar inspira din modelul de parc norvegian mie mi-ar plăcea.

Ai un mesaj pentru tinerii care își doresc să schimbe ceva în oraș dar nu știu de unde să înceapă?

Să fie proactivi și să facă ce simt.